sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Kurkistus kasvihuoneeseen

Tomaatin ja parikan taimet ovat muuttaneet alkuviikosta kasvihuoneeseen ja hyvin ovat pärjänneet ja saaneet kivasti kokoa lisää. Olen niin pal kauhian ylpiä näistä onnistuneista taimista. Kunhan vielä päästään joskus sadonkorjuuseen, niin kuinka ylpeä sitä sitten onkaan Chocolate Cherry tomaatteja napostellessa.Ostettiin kasvihuoneeseen kastelujärjestelmä Kivikangas oy:n verkkokaupasta ja pitäisi alkaa sitä asentelemaan ensiviikolla. Vaikuttaa aika näppärältä systeemiltä, eikä enää tarvitse murehtia mökillä käydessä, että onko sitä useamman yön poissa kotoota. Pitää vaan kehittää sille 1000 litran muovisäiliölle pätevä maisemointi systeemi, koska sellainen pömpeli ei ole mikään kaunistus. Säiliön joutuu nostamaan lavoilla aika korkealle, että vedentulo toimii painovoimaisesti. Piippuköynöstä olin ajatellut alustavasti, mutta täytyy ottaa selvää ettei se ole kauhean hidaskasvuinen ja hankala.

Chocolate Cherry tomaatti
Paprikat


Ominkäsin kylvetyt taimet
 Kasvihuoneen murheenkryyneinä on ollut Ansarijauhiaiset, mutta taistelu niitä vastaan alkaa vasta myöhemmin. Nyt on käynnissä kiivas sota Liljakukkoja vastaan. Muutama kesä takaperin ne punaiset paholaiset ilmestyivät ja tuhosivat kaikki liljojen lehdet, ennen kuin ehdin tajuta mistä on kyse. Viime- ja sitä edelliskesän tai paremminkin kevään olen harjoittanut tiukkaa joukkomurhaohjelmaa. Nykyään jo pystyn napsimaan liljakukot hanskat käsissä ja rusentamaan ne hengiltä, mutta aikaisemmin poimin ne pinseteillä ja litistelin niiden avulla. Liljat pitää käydä melkein joka päivä läpi tutkimalla lehtien alapinnat ja listimällä löytyneet munat. Nyt niitä paholaisia ei ole näkynyt pariin päivään, ja yleensä loppu kesä meneekin vain satunnaisiin ötököihin törmäillen..
Liljakukko

lauantai 26. toukokuuta 2012

Pihahommia


 Taas on viikko vierähtänyt ja kaiken irti saadun vapaa-ajan olen häärännyt hautausmaan kimpussa. Ensin valtoimenaan rehottavien rikkaruohojen nyppimistä ja sen jälkeen levitellyt 15 säkkiä kuorikatetta sanomalehtien päälle. Hautausmaa on nimensä mukaan hautausmaa ja edesmenneitten koirien muistolle rakennettu levähdyspaikka. Siinä on ihan mukava istahtaa ja lepuuttaa väsähtäneitä jalkoja, kun on aikansa kykkinyt kasvimaalla.

Alunperin oli tarkoitus istuttaa ainoastaan valkoisena kukkivia perennoja sekä valkoisenkirjavia ja hopeaan tai siniseen vivahtavia kasveja, mutta se ei ihan ole onnistunut. Valkoisen ja vihreän sävyissä löytyy ainakin kuunliljoja, viiruhelpiä, narsisseja, liljoja, hopeatäpläpeippiä, karpaattienkelloa, hopeapaju, mansikka, juhannusruusu, ja syysleimua. Kuunliljat tosin kukkivat hennon lilalla ja peippi tummemman lilalla. Sitten tuleekin tyylirikkona peittokurjenpolvi ja verikurjenpolvet vaaleanpunaisine kukkineen. Nyt paikalla kasvaa viime kesän jäljiltä keijuangervoa sekä pari haalean vaalean punaista pionia ja tänään istutin vielä 3 Sarah bernhardt pionia lisää. Istutuskuoppien kaivamisessa olikin melkoinen työ, koska maa on siinä kohtaa kivikovaa tinasavea. Toivottavasti kuopat on riittävän kokoiset ja parin vuoden päästä pionit palkitsisivat kukinnalla.

Pari viikkoa takaperin käänsin pihan reunalle lepikkoon kosmoskukalle penkin ja kylvin siemenet. Tänään näytti siltä, että jotain siellä oli itänyt, mutta nähtäväksi jää onko kyseessä rikkaruohot vai saadaanko loppukesästä ihailla mahtavia kukkapuskia. Hyötypuutarhan puoli on vähän retuperällä ajan puutteen vuoksi. ehdin kääntää puolet kasvimaasta, mutta nyt toinen puoli rehottaa ja voi olla, että jätän sen kesannolle. Kasvilavat ovat myös voikukkien peitossa, mutta eiköhän ne ehdi vielä kaivaa puhtaaksi ja uusia mullat. Kevät on aika paljon myöhässä, koska viime keväänä oli kasvimaa ja lavat kylvettynä jo 10.5, mutta nyt vasta alkaa maa olla sen verran lämmin, että sinne voisi jotain laittaa. 

Vielä pitää saada loput kuorikatteet levitettyä, hankkiia muutama ruukku ja kesäkukat, niin sitten voi rauhassa siirtyä hautuumaalta muihin projekteihin.




Puutkin kukkivat

Tuomipihlaja
Naapurin tuomi



Omenapuu


Kriikuna

Valkonarsissi Actaea?

Kevätesikko


keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Taimet taipaleellaan

Rohtosormustinkukka




Taimien tilanne vaikuttaa melko hyvältä. Tomaatit ovat kasvaneet mukavasti ja siirto lopulliseen ruukkuun alkaa häämöttää. Yksi kolmesta taimesta on jäänyt surkeaksi ruippanaksi. Mistä lie johtuu, kun olosuhteet ovat kuitenkin olleet täysin samanlaiset taimien kesken. Mustasilmä Susannat kasvavat myös ja jostain kumman syystä muutama itämättä jäänyt siemen on ottanut asiakseen itää viikkoja muiden jälkeen.
Serkulta sain rohtosormustinkukan pikkuruisia taimia tuollaisessa potissa. Yritin jakaa taimia yksitellen, mutta onnettoman räpellyksen jälkeen päädyin koulimaan ne useamman pikku taimen nippuina. ajattelin, että siinä varmaan edes joku jää henkiin. Hyvin jäivät näköjään kaikki ja pikku potti jakaantui kahteentoista ruukkuun. Aikanaan istutan ne maahan ja toivottavasti kylväytyvät itsekseen ja kukkivat kaiket kesät. Kiitos taimista Niina!





Tomaatit ja basilikat


Mustasilmä Susanna

perjantai 11. toukokuuta 2012

Sonnimullikat laitumella









kukkijat ja muita kevään ihmeitä

Narsissit

Rentukka

Rentukan nuppuja



 Pihalla kukoistaa parhaimmillaan narsissit ja ojanpohjalla Rentukat. keltaiset kukat eivät kuulu suosikkeihini, mutta näin keväällä ne menettelevät paremman puutteessa. Vuorenkilvet aloittelevat myös kukintaansa ja nekään eivät kuulu suosikeihin, mutta ovat ison pihan pakollinen paha ja toimii täytekasvina hankalissa olosuhteissa. Olin ihan varma, että viime kesänä istuttamani pionit eivät säily talven, yli mutta elossa ovat ja mielenkiinnolla odotan kukkivatko myös. Lupiinin allkuja on taas valtavasti ympäri pihaa. Värejä on ollut ainakin 7 erilaista ja kaikki tontin alkuperäistä kukkakantaa.  Alkuperäinen on myös punalehtiruusu, minkä löysin pari vuotta takaperin ison tervalepän juurelta. Pikku puska on ihan mielettömän hieno väriltään näin keväälläkin, kun lehdet ovat vasta puhkeamassa. Kummasti se viihtyy täydessä varjossa ja kukki ainakin viime kesänä näyttävästi. Nyt olisi hyvä aika siirtää vanhalta puolelta varsinkin tuota Lehtosinilatvaa, kun taimet näkyvät vielä heinikon joukosta selkeästi. Ihailen aina vanhojen talojen pihoilla valtavia kotkansiipiä.. Täältä löytyy myös muutama vanha juurakko, mutta olosuhteet eivät ole kovin suosiolliset ja saniaiset nuupahtavat viimeistään 40cm korkeina...


Vuorenkilpi

Pioni

Lehtosinilatva

Lupiini

Pihlaja

Punalehtiruusu

Kotkansiipisaniainen

maanantai 7. toukokuuta 2012

Pieni pintaremontti valmis

Vaaleanpunainen sali

Spider-seinäkello

työpöytä levällään

 Villa Virtasen viimeinenkin huone on saanut hempeät uudet tapetit. Säästäväisenä ihmisenä Marjatta jätti lattian uusimatta ja hankki mahtipontisen pinkin villamaton peittämään paria kulumaa muuten hyväkuntoisessa parkettilattiassa. Yläkertaan tuli myös samalla uudet matot sekä taulu. Remontti jää nyt tauolle odottelemaan kalusteita ja viimeisiä listoja. Tosin jokainen rakentaja ja remontoija tietää nitä kuuluisia viimeisiä listoja uhkaavan kohtalon... Työpöytä on talon alkuperäistä kalustuoa ja se kunnostettiin maalamalla.
Kalusteiden hankintalistalla on keittön kiinteät kalusteet ja laitteet, sohva, tv, ruokapöydän tuolit, takka, pinnasänky jne. Jos aikaa ja energiaa löytyy, niin villa Virtasen ulkopinnat olisi tarkoitus myös uusia. Sähköistyksestä on myös puhuttu ja jokaiseen huoneeseen tulisi sitten valaistus. Mutta nyt villa Virtanen jää odottamaan pieniä vierailevia nakkisormia. Viimeksi yhdet pienet sormet saivat jo Tipin tippumaan orsineen päivineen häkin pohjalle. Onneksi kaikesta selvitään liimalla ja vähemmän totisella suhtautumisella.