keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Vanhan puutarhan aarteet

Yövuoron ratoksi tulikin mileeni etsiä tietoa ja nimiä niille perennoille, mitä muistaisin vanhalla puolella nähneeni. Näitä muutamaa olen yrittänyt siirtää pihalle ja ihan siinä onnistunutkin.
Jalopähkämö

 Stachys macrantha, suuret, soikean herttamaiset, nirhalaitaiset ja hieman nukkaset lehdet ovat pystyissä varsissa. Kukat kiekuroissa muodostaen hieman hyasinttia muistutavan kukinnon. Maan mieluiten multava, vaikka jalopähkämö ei ole erityisen vaativa, sietää jonkin verran kuivuutta. Kukkaryhmiin aurinkoisesta varjoisaan. Kasvusto harvenee vähitellen keskeltä, jolloin jaetaan ja istutetaan uudelleen, paras aika tähän keväällä. Hyvä leikkokukka. A-Pv-V, tuore, keski- tai runsasravinteinen maa.

Palavarakkaus

Lychnis calcedonica, Lehdet ovat soikeat ja punanukkaiset, ne sijaitsevat pareittain vastakkain. Kukat ovat parin sentit levyisiä, tiheissä sarjoissa, joissa voi olla jopa 50 kukkaa. Saattaa kaivata tukemista. Viihtyy parhaiten kuohkeilla, hiekansekaisilla, runsasravinteisilla ja multavilla mailla. Hyvä ojitus varmistaa talvehtimisen. Viihtyy saadessaan kasvaa rauhassa. Jaetaan tarvittaessa keväällä tai elokuussa. Leikataan kukinnan jälkeen matalaksi. Saattaa kylväytyä itsestään. Aurinkoisen paikan kukkaryhmiin. Erinomainen leikkokukka. A, kuivahko-tuor, keskiravinteinen.
Lehtosinilatva

Polemonium caeruleum, lehtosinilatvalla on suikertava juurakko ja se muodostaa laajahkoja kasvustoja. Päättöpariset lejdet, joissa 20-25 kapean keihäsmäistä lehdykkää. Ontot jäykät varret, kukat tiheinä terttuina versojen latvoissa. Voi parhaiten hyvin ojitetussa, voimakkaassa, tuoreessa maassa aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Viihtyy saadessaan olla kauan samalla paikalla. Jaetaan ja uudelleen istutetaan vasta, kun kukinta ja kasvu alkavat heiketä, jaetaan keväällä tai elokuussa. Voidaan lisätä kylvämälläkin. Kukkaryhmissä sen seuraan sopivat kotkansiipi, tuoksukurjenpolvi, sinikuunlilja, jättipoimulehti ja jaloangervot. V-Pv, tuore, keski- tai runsasravinteinen maa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)