perjantai 2. marraskuuta 2012

Sipulia maahan ja maasta ylös

Vihdoin ne lumet sulivat ja pääsin istuttamaan kukkasipuleita. Pahvilaatikollinen sipuleita oli jäänyt grillin päälle odottamaan istutusta ja pahimman pakkasjakson ajaksi nostin laatikon kylmiöön. Meinasin saada härslaagin, kun aloin kaivella aarteita ja tajusin hiirien mellastaneen laatikossa... Useampi pussi oli revitty auki ja varmaan 50 sipulia oli järsitty kokonaan tai kannettu johonkin. Siinä oli ollut sitten oikein pitopöytä pallokorvilla, että ilmankos on riittänyt energiaa vetää rallia tuolla välikatossa.

onneksi suurin osa oli vielä tallella ja maahan päätyi 20 Orkideanarsissia, n. 60 tulppania, 20 liljaa ja 5 Saksankurjenmiekkaa. Kaikki kasvitieteelliset tulppaanit menivät parempiiin suihin ja maahan päätyneet olivat jalostetumpia lajikkeita eli taas saa istuttaa uudet ensi syksynä.

Meillä on tuollainen iso Huurteen kotikylmiö, missä on erillinen lokero kasviksia varten +8c. Sinne on nyt pakattu säilöön 2 Inkaliljaa ja Oxalis triangulariksen elikäs sen ketunleivän taikka käenkaalin pienet kävyn näköiset juurakot tai miksi näitä nyt kutsuisi. Sieltä mullan alta tulee oranssien käpyjen lisäksi sellaiset läpikuultavat porkkanan tyyliset juuret, mitkä hävisivät kokonaan, ainakin viime talven säilytyksen aikana. Hyvin näyttää pärjänneen laatikossa vuoden verran ainakin tuo Amarylliksen sipuli, joten olettaisin paikan toimivan ihan hyvin sipulien ja juurakoiden talvettamisessa. 2 ämpäreissä asuvaa Inkaliljaa saa mennä talven viettoon autotalliin, koska eivät tuonne muiden joukkoon mahdu. Muutama päivä takaperin viskelin sormustinkukan ja päivänkakkaran siemenet pitkin ojanpientareita. Mielenkiintoista nähdä toimiiko syyskylvöt ja mahtaako niistä tulla mitään. Nyt pitäisi vielä ehtiä kaivamaan ne Miekkaliljojen sipulit  maasta ja sitten saa talvi tulla minun puolestani.

Keijunkukat tuo väriä ankeuteen

Vihanneslaatikko paremmassa käytössä
Purppurakäenkaalin käpyset
Muistathan osallistua!

7 kommenttia:

 1. Hih, sun vihanneslokerosi on tosiaan paremmassa käytössä. Sä oot hoksu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnollisen talvisäilön järjestäminen on melko hankalaa ja varsinkin jos niitä säilöttäviä on paljon.. Täytyy käyttä kaikki mahdollisuudet hyödyksi :)

   Poista
 2. No, hiirillä oli kunnon bileet! Mulla aikoinaan Sipoossa asuessa rusakot nostelivat keväällä tulppaanit yksitellen aamupalakseen. Kyllä oli hyvää. Kuoppa oli vaan aina jäljellä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit! Täytyy vielä suojata hedelmäpuut niiltä pitkäkorvisilta rotilta... Vimme talvena oli kelvannut juhannusruusunkin järjettömän piikikkäät varret O.o

   Poista
 3. No onneksi sait edes osan maahan :) Hieno idea tuo vihanneslaatikko, on todellakin hyvässä käytössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä ei niin kauheasti syödä talvisin ulkomaisia tai kasvihuone vihanneksia, joten tuolla ei ole oikeastaan mitään muuta käyttöä. Toivottavasti sipulit vaan ehtivät juurtua ennen pysyviä pakkasia ja saavat olla myös rauhassa...

   Poista
 4. No pöh niille hiirille, tylsää väkeä ovat olleet :( Mutta kylmiö on tosiaan ihan parhaimmassa mahdollisessa käytössä, heh!

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)