keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Liljat


Jos pitäisi valita kukkien kuningas, niin se olisi ehdottomasti lilja. Tuossa viime kerralla manasin, että 20 syksyllä istuttamaani liljan sipulia on pistelty parempiin suihin ja siitä suivaantuneena marssin prisman kesäpihalle.

Ajattelin ostaa kuunliljoja paikkaamaan tyhjiä kohtia kukkapenkissä, mutta ilokseni löysin puoli-ilmaisia liljapusseja. Kolmen ja viiden sipulin pussit maksoivat vain euron pari kappale. Sipulit olivat tietenkin itäneet jo reilusti ja osa tunki ulos pusseistakin. Saapa nähdä tuleeko niistä mitään... Muutamassa oli jo pienet nupun alutkin valmiina, kuten viereisen kuvan tyypillä. Kuoppasin sipulit ja peittelin versot kuorikatteella, ettei aurinko tapa niitä heti ja toivon parasta.

siinä kukkapenkkiä möyhiessäni huomasin, että eipä niitä syksyisiä sipuleja olekaan kähvelletty, ainakaan kaikkia.
Muutama pieni liljan alku pilkisteli katteen joukosta ja jotenkin ihmeen kaupalla en onnistunut niitä sotkemaan, istutusvimmassani. Mistäköhän sekin johtuu, että nuo muutaman vuoden kukkineet liljat toisaalla ovat jo 20cm mittaisia ja tosiaan nämä viime syksyiset ovat vasta ehkä sentin pari pinnalla!?

Sitten se ikuinen vitsaus ja taistelu... Liljakukot!! Taas ne pääsivät yllättämään ja olivat liljojen kimpussa, ennen kuin huomasin versojen puskeneen pinnalle. Lievähköä tuhoa on ehtinyt syntyä, mutta pinsetit on kaivettu kaapin pohjalta ja toistakymmentä teloitusta suorittu sekä kaikki havaitut munat tahkottu lehtien alapinnoilta. Yleensä viikon parin päivittäinen läpikäyminen auttaa ja punaiset pirulaiset kaikkoavat punomaan juoniaan seuraavaan kevääseen saakka. Pimpula kesämisu toivoo aurinkoa ja lämpöä kaikille , eikä vähiten itselleen :)

6 kommenttia:

 1. Tilasin viherpeukaloilta valkoisia liljoja. Saapuivat toukokuun alussa ja istutin ne maahan. Vielä ei näy itämisen merkkiä ja olen jo aivan TOIVOTON!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaisesta paikasta on ne mun liljat, mutta tosiaan syksyllä istutettuja.. Nuo isot liljan alut on valkoisia, mutta jotenkin muistaisin, että ne tilaamani sipulit olisivat olleet oriental liljoja. Itseasiassa muuten vanhat stargazerit eivät ole myöskään vielä pinnalla, joten ehkä meillä on vielä toivoa :)

   Poista
 2. Pimpula näyttää hankkivan kesärusketusta... ;O) Kauniita liljoja olet hankkinut pussukoista päätellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu hän on kova likka palvamaan itseään, oli sitten kyseessä takka tai aurinko lämmön lähteenä :D

   Poista
 3. Heip, täällä onkin kivanlaista... paitsi nuo liljakukot!! Samaistun täysin sodankäyntisi, nyt pitäisi aamukierros tehdä ja niitä hengiltä pistää. Ei auta, vaikka vikisevät. Itselläni edellisvuonna laittamani liljat ovat selkeämmin reippaampia tänä vuonna, joten ehkä ne vuosi vuodelta sitten vahvistuvat... ja tuottavat enemmän syötävää liljakukoille, ärrinpurrin. Lisäilen sinut luettavieni joukkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa PilviPulla :) Ne tosiaan vikisee... yök! Tänään jo sisuunnuin yhden likistelemään hengiltä paljain sormin. Aluksi on käytössä pinsetit ja sitten hanskat kädessä, mutta mitä suuremmaksiärsytys kasvaa, sitä lujemmaksi lieli muuttuu ;)

   Poista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)