lauantai 13. syyskuuta 2014

Tursas ja kumppanitEn olisi ikinä uskonut näkeväni toistamiseen saman vuoden sisällä suosikkiotustani mustekalaa ja vielä snorklatessa!! Mutta siellä se pönötti pohjassa ja isäntä hänet äkkäsi. Siinä meni nopeasti ohi syvän veden ahdistukset, kun polskin paikalle minkä jaloistani pääsin... 

Octopus vulgaris 

Kuvat on yllättävänkin hyviä siihen nähden, että sitä sumeaa vettä virtasi välillä sykäyksittäin kameran ja kohteen eteen ja itse kuvattava väijyi n.3m syvyydessä. 


Hittolainen, että se on röyhee otus... Ihan uskomattoman hienoa ja ihmeellistä miten mustekalat vaihtavat väriä ja ihonsa rakennetta ympäristön mukaan. Liikkuessaan se oli pinnaltaan ihan tasainen ja vaalean ruskehtava ja asetuttuaan pintaan poksahti sarvia ja ryhmyjä, eikä tyyppiä meinannut erottaa pohjasta. 


Havaitsemista helpotti nämä kaksi lakeijana toimivaa harlekiini ahventa. Joka kuvassa tyypit pörrää ihan vieressä ja tuijottelevat tursasta. 


Wikipediasta lainattua:

"Meritursaan pussimainen ruumis on pehmeä ja suojaton, sen keskellä on suuaukko. Suuaukon kitiinileuat muistuttavat nokkaa, ja niitä ympäröi pyöreä huuli. Suun keskellä on riivinrautamainen raastinkieli eli radula. Vaippaontelo muodostuu kiduksia ympäröivästä lihaksikkaasta vaipasta. Tursaan hengitysvesi kulkeutuu vaippaonteloon ja sieltä kiduksiin. Tursaalla on kahdeksan suunnilleen saman mittaista lonkeroa, joissa kussakin on kaksi imukuppiriviä. Pää liittyy välittömästi pussimaiseen ruumiiseen. Pään molemmilla sivuilla on silmät. Rustokoppa suojaa tursaan aivoja. Selkärangattomaksi eläimeksi tursaalla on hyvin kehittynyt hermosto. Aivoissa on jopa 30 eri lohkoa, jotka säätelevät tursaan toimintoja. Meritursas voi oppia erottamaan esineitä ulkomuodon perusteella."

 Sitten niitä muita, ei niin fiksuja nilviäisiä sun muita lötköjä. 

Merivuokko Punainen meritähti

Kotiloita

Kerrostalon asukit


Merituppi


Mikä lie lötkylä

Merisiilit on ovat kansoittaneet kroatian rannat aika tiuhaan, joten ilman uimakenkiä ei ole mitään asiaa veteen ja silti pitää katsoa mihin astelee. Merisiilin osuminen on kivuliasta ja jotkut niistä ovat myrkyllisiä ja pistos voi johtaa verenmyrkytykseen. 


2 kommenttia:

  1. Upeat kuvat! Tuo tursas on kyllä melkoinen otus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös :) Ja vähän pelottavan näköinen mulkoillessaan...

      Poista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)