sunnuntai 5. elokuuta 2012

Aarteita

 Karttapallokokoelma on karttunut jättiläisellä ja kääpiöllä. Kummatkin löytyivät huuto.netin kautta. Kääpiön myyjä, joka sattui olemaan viereisestä kylästä, kertoi pallon olevan hänen isoäitinsä vanha. Hän kertoi muistavansa sen jo lapsuudesta, eikä siihen saaneet kakarat koskea. Peltinen pikku pallo on arviolta 40-luvulta tai vanhempi, siitä löytyy ainakin China republic, mikä on vaihtanut nimeään Kiinan kansantasavallaksi 1949. Olisi kiva jos jollakulla tulee mieleen mitä kannattaisi tiirailla, että tarkempi ikä selviäisi.
Jättiläinen on puolestaan päätynyt huutokaupasta edelliselle omistajalleen 17 vuotta takaperin. Huutokauppa on ollut edesmenneen merikapteenin jäämistöstä ja pallo on ainakin 50-luvun alusta tai vanhempi. Kyseistä karttapalloa ei ole valmistettu vuoden 52 jälkeen. Jätti on fyysinen kartta eli, siinä ei ole valtioita eikä kaupunkeja, vaan vesistöjä, vuoria, maanosat jne. Karttaa missä on valtiot ja kaupungit kutsutaan poliittiseksi kartaksi. Eipä ole tullut mieleen tai en ole kuullut nimitystä aikaisemmin, mutta niinhän se tietenkin on.























Jieldén Loft valaisin on myös tullut kotiin ja väliaikaisesti se päivystää tuossa askarteluhuoneen tuolien päällä. Uusin hankinta on tori.fi kautta löytynyt 60-luvun kattovalaisin. Valaisin on Aris merkkinen suomalaisen Arisuo oy:n valmistama riippuvalaisin. pallot roikkuvat eritasoissa ja johtoja on solmittu "näppärästi" sopivan mitan saavuttamiseksi. Täytyy katsella saako johdoista vielä kalua, jos solmut avaa ja lyhentää ne johdot oikeasti sopivaan mittaan. Näitä Aris valaisimia on liikkeellä paljon ja monen laisia. Ne on kotimaisiksi valaisimiksi ihan naurettavan halpoja, mutta mikäs sen mukavampaa. Tarkoitus olisi maalaata boltsit, mutta en vielä tiedä mitä haluaisin. Keltainen tosin houkuttaisi ja maaliakin olisi vielä jäljellä sen eteisen lampun jäljiltä. Nämä tulee nyt sitten sinne askarteluhuoneeseen, kunhan tuunaus on suoritettu. Herra R:llä menee kyllä vielä hermo tähän emännän valaisinhulluuteen... Silmien pyörittely ja tuhistelu oli huomattavaa, kun mietin ääneen, että "on tuo makuuhuoneen lamppu sitten kamala ja siihenkin pitäisi saada uusi"  ;D

Aris pallovalaisin, 60-luku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)