perjantai 17. elokuuta 2012

Chilit säilöön

Chiliä pukkaa kasvihuoneen ovista ja ikkunoista, joten nyt on aika laittaa ensimmäisiä kesän makuja talveksi säilöön. Koitin etsiä jotain reseptiä säilöntään, mutta ihan sellaista sopivaa ei löytynyt, joten sitten vaan soveltamaan. Etikkasäilömisessä on tärkeintä, että purkit on puhtaita ja etikkapitoisuus on 7%. Väkiviinaetikkaa laimennetaan veteen 1 osa vettä, 2 etikkaa ja viinietikat menee sellaisenaan. Muut maustamiset voi sitten hoidella mielensä mukaan.

 Keltaisista Chilipaprikoista tein kastikkeen seuraavanlaisesti:

- n. 100g chilejä                                                               
- 1dl valkoviinietikkaa
- 4 valkosipulinkynttä
- 3 sokerinpalan kokoinen pätkä inkivääriä
- ropsaus suolaa
- 1rkl sokeria

Kaikki palasiksi ja kattilaan (jätin chileihin siemenet, koska ovat mietomaltoisia) kiehautin n. 5 min ja soseutin tasaiseksi.

Punaisista Chileistä:  

- 250g chilejä
- pieni punainen paprika
- 150g tomaattia
- 5 valkosipulin kynttä
- punaviinietikkaa 2,5dl
- 2tl suolaa
- 3rkl sokeria

 Kaikki pieniksi palasiksi ja kattilaan (kahteen chiliin jätin siemenet) Kiehautin muutaman minuutin ja annoin muhia pienellä lämmöllä 30min. Sauvasekoittimella soseeksi ja jonkin verran sattumia saa jäädä joukkoon jos tykkää.

Parin viikon kuluttua maut ovat tasaantuneet ja kastikkeet valmiina käyttöön. Siitä sitten vaan lusikallinen tai pari ruuan joukkoon ja johan polttelee mukavasti.             

Aurinkoa ja tulta purkitettuna

3 kommenttia:

  1. Ooh, vesi herahti kielelle ja vähän silmiinkin. Herkullisen oloisia säilykkeitä, siinä on talvelle vähän vastapalloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä voi sitten taas lämmitellä sisäisesti seuraavaa Thaimaan matkaa odotellessa :)

      Poista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)