tiistai 27. maaliskuuta 2012

Sormet mullassa


Ketunleivän käpyjä
Nyt se sitten iski... pihalle olisi pakko päästä kaivelemaan, mutta lunta on vielä maassa sen verran, että tarmo on purettava sisätiloissa. Paikallisesta pienestä K-kaupasta mukaan eksyi Freesian sipuleita ja Musta silmä Susannan siemeniä. Eteisen kaapista kaivoin kenkähyllyn alle unohtuneet ketunleivän käpyset, tai miksikä noita punertavia kikkaroita ikinä kuuluukaan kutsua. Kyseessä on siis Oxalis Triangularis alias käenkaali, aka ketunleipä tai onnenapila. Sain äidiltä viime kesänä muhkean puskan Oxalista ja loppu syksystä ajattelin koittaa pelastaa sen tulvivasta kukkaruukusta ja kaivoin kävyt mullan joukosta. Käpyjen säilytysohjeistus oli kyllä ihan jotain muuta, kuin niiden unohtaminen avonaiseen purkkiin pimeän komeron perimmäiseen nurkkaan... Saapi nähdä onko niissä säilynyt yhtään elinvoimaa ja lähteekö kävyistä yksikään kasvamaan. Nyt ne on kuitenkin haudattu multaan ja ihmettä odotellessa. Freesian sipulit oli aika onnettomia ja kärsineen oloisia, joten laitoin varmaan 20 sipulia saman purkkiin, kun suurin osa on luultavasti mennyttä kalua. Musta silmä Susannan siemenet on myös istutettu ja vaikka keltaisen sävyt eivät kuulu kukkien keskuudessa suosikkeihini, niin tämä on kiva jo nimensä puolesta...


Musta silmä Susanna

 Pitäisi etsiä jostain hieman esteettisempi istutuspöytä, kun tämä ryjäkasa ei kauheasti silmää hivele tuossa terassin kulmassa.. Ikeasta katselin puista tarjoiluvaunua ja taidan käydä hakemassa sellaisen, niin kelpaa sitten häärätä ja pysyisi tavarat järjestyksessä.
Tänä vuonna  näyttäisi Pelargoniat selvinneen hienosti talven yli. Nostin syksyllä taimet pikku ruukkuihin ja siirsin ne takakoppiin, missä on ollut ovi kiinni ja aika viileää. Taisin antaa niille vettä varmaan 2 kertaa talven aikana ja nyt valon lisääntyessä olen kastellut vähän useammin ja aloittanut lannoittamisen. Ainakin tuossa isossa harmaassa ruukussa olevat Pelakuut on edellisvuotisia ja pajukorissa olevat varmaan osittain viimevuotisia. Mielenkiinnolla odotan mitkä värit ovat säilyneet hengissä. Vaalenanpunaista ja valkoista oli valikoimassa, mutta muutaman taimen heitin roskiin, kun näyttivät hengettömiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)