torstai 6. syyskuuta 2012

Siementä ja sipulaa

Orvokin siemeniä

 Kesän Orvokit alkavat olemaan mennyttä kalua, mutta yhden palveluksen ennen kompostia saivat vielä tehdä. Meinaan ihastella tulevanakin kesänä pieniä sinisiä ja suuria valkoisia Orvokkeja. Taimikasvatuksesta innostuneena ajattelin kokeilla miten nämä onnistusivat siemenestä joten keräilin jäljellä olleita siemenkotia jo tuossa alkuviikosta.

Pari päivää pöydällä kuivuttuan olin saada härslaagin, kun huomasin pienten siementen olevan pitkin poikin pöytää. Syyttävä sormi osoitti välittömästi isäntään, mutta onneksi ennen hulluskohtausta tajusin, että ne siemenet ovat lennelleet ihan itsestään. Hetken asiaa ihmeteltyäni tein talouspaperista sellaiset t-pussimaiset nyytit, minkä sisällä sinkoilevat siemenet varmasti pysyvät.

Paprikoista ja chileistä on tullut myös kerättyä siemeniä ja niitä onkin kertynyt vaikka muille jaettavaksi. Parhaillaan
muuten uunissa porisee parika possua, mihin sain mukavasti käytettyä noita paprikoita. Yksi pieni oli mennyt jo pilallekin, kun millään ei ehdi yhtä enempää päivässä syömään. 

Ensimmäiset kukkasipulit kulkeutuivat eilen kaupasta kotiin. ihan tuossa lähikaupassa olivat vihannesten vierellä, joten en voinut vastustaa kiusausta. Upean värinen tämä Queen of night ja Tässä alimmassa ihastuin erikoisiin lehtiin. Toivottavasti ne on sitten pitkään kivan näköisiä kukan kuihduttua.

Viherpeukalolta ajattelin tilata 60 sipulin lajitelman tulppaaneja ja ison kasan liljojen sipuleita. Olen hiukan koittanut tehdä hintavertailuja sipuleiden suhteen, mutta siinä ne näyttävät pyörivän 0,4-0,5€/sipuli joka paikassa. Sen puolesta siis on ihan se ja sama mistä niitä sitten ostaa.

10 kommenttia:

 1. Queen of Night on todellakin kauniin värinen ja tuossa sekoituksessa hienot ja jännät lehdet! Täälläkin on keräilty ja osteltu siemeniä, joista osa lähtee kylvöön jo tämän kuun aikana :) Millään en malttaisi odottaa, että koska saan multakuorman ja pääsen perustamaan pari uutta penkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös noita alennuksesta ostettuja siemeniä, mitkä meinasin kylvää myös ihan näinä päivinä :) Lykkyä vaan uusien istutusten duunaamiseen!

   Poista
 2. Tosi muhkeita paprikoita! Mikä lajike tuo keskellä oleva iso on? Tomaattien kuivatusohje vaikuttaa tosi helpolta, tarttee kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti mulla ei ole mitään hajua paprikoiden lajikkeista.. pitkulaiset on nimettömänä ostetuista siemenistä ja tuo iso on tuosta lähipuutarhalta.

   Poista
 3. Kukkasipulien istutus on ärsyttävää hommaa. Jonain syksynä istutin niitä satamäärin ja tietty, kun maa oli jo jäässä. Oli mielenkiintoinen urakka. ;O)

  Sitten keväällä mua alkaa ärsyttää ne lehdet, kun kukat ovat jo kukkineet. En malta odottaa niiden lehtien lakastumista, vaan leikkaan ne pois ja sipulit eivät kuki enää seuraavana keväänä. Järkevää?

  No, tänä syksynä minun ei tarvitse vaivautua istuttamaan sipuleita. Myyrä on vuosien tauon jälkeen löytänyt tiensä pihaamme ja on myllännyt oikein urakalla kukkapenkissä, jossa sipulikukat tavallisesti kukkivat. En viitsi ostaa myyrälle lisää sipuleita syötäviksi.

  Olipa pessimistinen kommentti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös vähän huonoja kokemuksia.. Aina mä niitä tungen kymmeniä maahan, mutta jokunen hassu vain kukki, joten ymmärrän yskän ;)

   Poista
 4. Mullakin on jo reilu sata sipulia odottamassa istuttamista mökille, jotenkin niitä ei voi vastustaa :)... Mielenkiintoinen blogi sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi ei :D Vaikka keväällä tuleekin usein pettymyksiä niin on se vaan niin iso ilo, kun edes jokunen hassu päätyy kukkimaan! Ja Tervetuloa lukijoiden joukkoon!

   Poista
 5. Great blog, loved it.
  I'll follow you.
  Cheers from Argentina.
  HD

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)