keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Tatteja!!

Jos pitäisi laittaa sienet paremuusjärjestykseen niin ehdotonta jaettua kärkisijaa pitää Korvasienen kanssa Herkkutatti. Niiden perässä tulee sitten järjestyksessä kanttarelli, muut tatit, orakkaat ja suppilovahvero. Viime syksynä ei löytynyt tatin tattia, vaikka olikin hyvä sienivuosi, joten olin revetä liitoksistani, kun löysin metsän reunasta pari Herkkutattia. Ei siinä auttanut muu, kuin lähteä hakemaan koria ja siitä metsään. Tuloksena oli yli 2kg sieniä, joista suurin osa herkkutatteja. Tämä jos mikä on sitä lähi- ja kausiruokaa parhaimmillaan! 

Jos tatit on vieraampi sieni, niin tässä muutama vinkki: Tatit tunnistaa pillistöstä, joista kuva alla. Herkkutatin tunnistaa paksusta nuijamaisesta jalasta ja ulkonäkö on varmasti kaikkien tunnistama lasten kirjojen ja kuvitusten sieni. Herkkutatin kuva alla vasemmalla ja oikealla ylempänä Männynpunikkitatti ja alempana jonkun muun sortin punikkitatti. Punikkitateisssa on tuollainen hauska valkosipulipatongin pintaa muistuttava kuviointi, kun taas herkkutateissa on verkkomainen kuvio. Tattteja löydettäessä ne kannattaa kerätä heti, vaikka olisivat ihan pieniä, koska madot valtaavat nämä sienet alta aikayksikön.

Tatit on melkein kuin lihaa, niin hyvältä ne maistuvat ja jo pieni määrä tuo makua. En ole ennen kuivannutkaan tatteja, mutta nyt päätin kokeilla ja hyvinhän se onnistui. Mustia torvisieniä olen kuivannut ennen ja edelleen parin vuoden jälkeen ovat täysin käyttökelpoisia. Poimitut sienet vaan suditaan puhtaaksi ja siivutetaan 0,5cm paloiksi. Pienet madonreijät eivät ainakaan minua haittaa, kunhan siinä ei mikään enää liiku.. Tässä erässä oli kylläkin epätavallisen puhtaita ja täysin madottomia tatteja. Siivut pitää kuivata rapsakoiksi, eikä joukkoon saa jäädä yhtään nihkeää, ettei koko erä homehdu. 2,5kg tattisatsi kutistui niin, että mahtui litran vetoiseen lasipurkkiin. Tosin muutama tatti oli pakko paistaa tuoreeltaan suppilovahveroiden ja sipulin kera.
4 kommenttia:

 1. Ihanannäköisiä tatteja! En ole vielä oppinut syömään tatteja johtuen varmaan siitä, että niitä on aina tarjottu sipulin kera. Sipuli ja sinappi, kaksi kovaa, jotka eivät mene alas.. Kaikki muu meneekin liian hyvin! ;O)

  Minäkin olen kuivannut joskus suppilovahveroita. Niitä riitti pitkäksi aikaa. Pujotettiin niitä rihmaan kuivumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattipastaa tai ihan vaan kermainen tattikastike mmm!! kokeile ihmeessä, jos tulee tatteja vastaan :)

   Poista
 2. Hyvä tattisaalis. Itse kerään myös haperoita, joita monet väheksyy. Kerään vain semmoisia sieniä, jotka voi suoraan paistaa. Tänä vuonna en ole metsässä käynyt. Herkullisen näköisiä noi sun paistoksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joinain vuosina on paljon haperoita ja rouskuja, mutta vähän muita sieniä ja silloin tulee niitäkin käytettyä ja tehtyä mm. tuoresienisalaattia. Nyt ei ole kumpaisiakaan juurikaan näkynyt...

   Poista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)