Suosittelen lämpimästi kokeilemaan kuivausta ja parin kuukauden kuluttua tietää oliko pakastaminen myös hyvä idea. Viimeksi säilöin tomaatit oliiviöljyyn ja ruutinkuivaksi päässeet säilytin ihan paperipussissa. Kuivaaminen tapahtuu siten, että puolitetaan pienimmät ja suuremmat puolikkaat laitetaan vielä puoliksi. Jos haluaa ihan niitä paperipussi tomaatteja niin satsin pitäisi olla kooltaan aika tasalaatuista, ettei joukkoon jää kosteita palasia. Pakastettaessa sen ei ole niin väliä, vaikka olisivat kuivuneet epätasaisesti.
Uuni laitetaan kiertoilmalle, n.70 asteeseen ja luukun väliin puukauha, että ilma pääsee kiertämään. Kahdessa pellillisessä meni aikaa 9 tuntia.
Tuloksena on uskomattoman makeita, osittain rapsakoita ja osittain mehukkaita ruttuisia palasia, joissa on tomaatin maku tiivistynyt käsittämättömän herkulliseksi. Niitä voi sitten käyttää kastikkeisiin, piirakoihin, munakkaisiin ja vaikka mihin talven pimeinä hetkinä. Mikä parasta kuivaamalla säilyy hyvin kasvisten vitamiinit ja tomaatista saatava lykopeeni imeytyykin paremmin lämmittämisen jälkeen.
Mielenkiintoista...En ole ennen tajunnut, että tomaatteja voi pakastaa. Aika paljon menee aikaa tuohon kuivaamiseen ja sähköä?, jos uuni on päällä yhdeksän tuntia...Pakastaminen voisi olla enemmän minun juttuni. Nuo tomskut kyllä näyttävät hyviltä.
VastaaPoistaSähköä menee tunnissa 200 asteiseen uuniin sellasen 0,7-0,10€/h, joten tuo kuivatus ei kyllä sinällään ihan valtaisa kustannus ole :D Tomaattia vois varmaan pakastaa murskana sopivissa annoksissa..
VastaaPoistaKäsittämättömän herkullisen näköisiä ja kuuloisia uunitomskuja, niissä maku on varmasti hienosti kiteytynyt. Tarvitsen ehdottomasti isomman kasvarin ja sinne kamalasti tomaatteja. Juu.
VastaaPoistaSe on lähestulkoon pakko sellainen hankkia :D kun malttais ens kesään, että pääsis koittamaan uusia lajikkeita...
Poista