keskiviikko 13. maaliskuuta 2013
It´s Alive!!!!
Inkaliljat ovat elossa, mun omat prinsessat! Vähän on jännittänyt miten näiden talvettamisen kanssa käy, mutta autotallin nurkassa talvehtineista toisessa on jo pikku itua. kylmiön vihanneslokerossa talvehtineiden juurakot on ihan eloisan oloiset, joskin toisessa on vähän hometta.. Pitäisiköhän siitä riipiä nuo homeiset osat pois ennen multien vaihtoa?? Ihan käsittämätöntä varsinkin nuo autotallin asukit, kun en ole niille antanut, kuin kerran vettä tuossa pari viikkoa takaperin. Nyt ne saavat sitten elpyä tuossa kodinhoitohuoneen ikkunalla anopinkielien seurassa. Täytyy käydä ostamassa lannoitetta ja tuoretta multaa, että saavat kunnon spurtin kasvulleen.
Sellainen tosi tärkeä kysymys, että miten ihmeessä te totutatte nämä esikasvatettavat ja sisällä talvehtivat ulkoilmaan ja eritoten aurinkoon? Näitä nyt vielä kuskaa edestakaisin, mutta entä ne tuhat orvokkia ja muut? Viime kesänä kasvihuonetaimien siirto onnistui hyvin, mutta pelargoniat nöksähtivät täysin ja niistä ei meinannut tulla mitään.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Meillä on täällä Hesassa lasitettu parveke, minne ajattelin laittaa taimia, jahka lämpenee. Päiväksi partsille ja yöksi sisään. Tai sitten kokonaan partsille, kun ei ole yöllä pakkasta.
VastaaPoistaKasvihuone olis tietenkin ihan pätevä jatkokasvattamo, kun ei lasitettua parveketta ole, mutta mä en kyllä jaksa niitä kuskata edestakaisin, joten pitää odotella hallattomia öitä. Oliskohan harsosta apua siihen, ettei aurinko polta?
PoistaMinä roudasin kaikki 6 miljoonaa taimea viime keväänä pari viikkoa verannalle ja takaisin aamuin illoin. Sen jälkeen jätin yötä päivää verannalle jonne ei halla päässyt mutta varmuudeksi vähän harsoa päälle. Ja sitten sama roudaus verannalta pihalle ja takaisin noin viikon verran. Ja sitten kyllästyin ja hylkäsin kaikki ulos. Kumma kyllä kukaan ei paleltunut.
VastaaPoistaKuulostaa jotenkin siltä, että tässä ei ole mitään oikopolkuja...
PoistaNo ihan Mökkihöperön linjoilla täälläkin ollaan: kaikki taimet päiväksi suojaisaan (ei ainakaan suojaamatta auringon paahteiseen) paikkaan ulos ja illalla sisään. Tätä jonkun aikaa (pari viikkoa), ja sitten pakkasemattomina öinä voi jättää harsolla suojattuna uloskin. Ihan omilleen ne kannattaa jättää vasta, kun pakkasen vaara on jotakuinkin ohi (täytyy olla valmis suojausoperaatioihin tarvittaessa) ja kun ne ovat olleet tarpeeksi vahvoja kohtaamaan auringon ilman suojaa. Tuulenhan ne ovat yleensä kokeneet jo karaistusprojektin alussa, tosin sekin on niille alkupäivinä ihan liian raju koettelemus.
VastaaPoistaJos elää elämänsä alun ihan stabiilissa huoneilmassa, turvassa kaikilta stressitekijöiltä, niin kyllä se karaisu on tarpeen. Ja se tosiaan kannattaa aloittaa pienin askelin, tosin itse niitä askelia kyllä saa siinä urakassa ;)
Täytyy varmaan pitää kasvihuoneeseen menevät taimetkin pienemmissä purkeissa, etten istuta niitä samalla tavalla isoihin saviruukkuihin, kuin viime keväänä.. Niitä ei jaksa kyllä erkkikään raijata edestakaisin. Aurinko on kyllä niin tappava.. sain viime kesänä yhden sisäkasvin hengiltä, kun otin sen ulos hyvää hyvyyttäni ;)
PoistaHienosti ovat inkaliljasi selvinneet. Mulla jäin ne(kin) pakkasen armoille, puuh!
VastaaPoistaMulla meinas myös jäädä ja vähän nahistuivatkin ensimmäisenä pakkasyönä... Mä ihastuin näihin viin kovasti, että toivottavasti löydän tulevana kesänä uusia värejä kokoelmaan :)
PoistaEli harsoa sitten vaan, kiitos kokemuksen jakamisesta :)
VastaaPoista