keskiviikko 14. elokuuta 2013

Muovikuorman vähentämistä

No nyt tulee taas tätä terveyshihhulointia tuutin täydeltä... 
Kaikki alkoi tästä Klik! Pieni artikkeli sai aikaiseksi melkoisen muutoksen. Lyhyesti siis: Säilykeruoka pitää sisällään runsaasti bisfenoli-a nimistä muovin koveteainetta. Bisfenoli A aiheuttaa koe-eläimille hormonihäiriöitä, hedelmättömyyttä, syöpää, sydäntauteja, diabetesta ja lihavuutta. 
Sitten alkoi raksuttaa: Tämä se on elänyt vuosikausia syöden päivittäin säilykkeitä. Tonnikala on ollut suurta herkkua ja olen syönyt sitä muodossa ja toisessa oikeasti purkin tai jopa pari päivässä. Siihen sitten päälle satunnaiset kookosmaidot, säilykeherkkusienet, säilykehedelmät ja muut, niin olen luultavasti ollut kyllästetty tuolla bisfenoli-a:lla... ja noiden yllä mainittujen ongelmien kanssa on tullut kamppailtua enemmän, kuin tarpeeksi. 

Säilykkeiden syöminen loppui siihen ja ensimmäinen positiivinen asia ilmeni syksyllä, kun paino ei ollutkaan kesän aikana noussut kilokaupalla, kuten tavallisesti. Siitä se sitten lähti myös hiiren hiljaa lasku suuntaan, mitä ei ole myöskään tapahtunut vuosiin kaikesta yrittämisestä huolimatta. Tieto lisää tuskaa ja tässä on tullut lueskeltua kaikenlaisia tutkimuksia ja mielipiteitä näistä bisfenoleista ja ftalaateista ja niiden vaikutuksista ihmiseen. 


Uusi juomapullo valmiina salille lähtöön. 

Tilanne on se, ettei tässä maailmassa muovia pysty karttamaan, mutta jotain voi kuitenkin tehdä, jotta näille kemikaaleille altistuminen edes vähenisi. Omalta osaltani olen pikkuhiljaa koittanut karsia niitä helpoiten muutettavissa olevia juttuja. 

1. säilykkeet olen karsinut minimiin ja esim kookosmaidon ostan pahvitetrassa. Joitain juttuja onneksi saa lasipurkkiinkin säilöttynä. Jostain, kun löytäisi tonnikalaa lasipurkissa... Laivalta olen joskus sellaista ostanut, joten sitä on kyllä olemassa (tuore ei ole sama asia, kuin säilyketonnikala, mutta toisaalta koko tonnikalan syöminen olisi eettisesti parempi lopettaa) 

2. Muovipurkkien käytön olen lopettanut kokonaan varsinkin lämpimän ruuan osaltaa. Lämpö nimittäin tehostaa sitä bisfenolin liukenemista. Pakasteet poistan purkeistaan tai pusseistaan ennen sulattamista ja tähteet laitan jääkaappiin lasi tms. purkkiin. 

3. Muovi kauhat ovat vaihtuneet teräksisiin 

4. Teflon pannu valurautaiseen ja lasta teräksiseen

5. Take away kahvi on yksi pahimmista lähteistä, koska siitä pahvimuksin sisäpinnan muovipinnoitteesta liukenee niitä kemikaaleja kuumaan sumppiin. Harvoin on ylipäätään tullut niitä kahviloista tai huoltsikoilta ostettuakaan, mutta kotoota otan usein työmatkalle mukaan ja nykyään mulla on sellainen bambukuidusta valmistettu kestokuppi kertakäyttöisen tilalla 

6. Viimeisimpänä muutoksena on muovisen salipullon vaihtuminen lasiseen Lifefactoryn juomapulloon Klik! Kiitos vaan äitimuorille tästä <3 Siellä Big Smalll Companyn sivuilla on muuten paljon kaikkea kemikaalivapaata matskua lapsille. 

7. Tavalliset kosteusvoiteet ovat myös oikeita kemikaalikimaroja... Nahkavaivaisena olen ilokseni huomannut, että karitevoi, ja kookosöljy ajavat niiden virkaa jopa paremmin. 

Että sellaista taas kuuluu tällä kertaa täältä foliohattulasta ;) 

4 kommenttia:

 1. Asiaa foliohatusta! Mielenkiintoinen toteamus tuo painonlasku. Telkkarista tuli jokin dokumentti aineista, jotka aiheuttavat ihmisissä hormonaalisia muutoksia ja sitä kautta painonnousua. Esimerkiksi kassakuitit ovat yleisiä haitallisen aineen lähteitä. Tämä olisi jokaisen kassatyöntekijän hyvä tietää.
  Aiemmin säilykkeiden metalleista liukeni ties mitä haitallisia aineita, sitten ne keksittiin muovittaa ja tuloksena on tämä tilanne.
  Käytän itse luomutomaattimurskaa ja kokoskermaa pahvitetrasta, mutta nekin on pinnoitettu muovilla sisältä, eli en ole varma onko se vähemmän haitallista.
  Täytyykin taas tehdä muoviväline kontrolli keittiössä. Puu ja teräs lienevät turvallisimmat työvälineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä pahvitetroja kehotetaan suosimaan, mutta ihan sama ajatus on, että lieneekö sen parempi. Olen ajatellut, että se tonnikala on ainakin pahimmasta päästä, kun tuote kypsennetään siinä purkissa. Kaikki on pakattu muoviin, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että se kuumennus pahentaa tilannetta. Eli kookoskerma tetraan pakattuna ilman UHT merkintää saattais olla paras vaihtoehto (Santamarian lilat purkit on ainakin sellasia). Toinen tärkeä muistettava on, että ei käyttäis niitä montaa kertaa viikossa. Se Bisfenoli haihtuu melko nopeasti elimistöstä.

   Poista
 2. Onneksi ystäväpiirissä on näitä foliohattuja. Täytynee kiinnittää itsekin huomiota näihin. Kiitos taas hyvästä bloggauksesta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Foliohatut kunniaan :D Joo kandee kyllä vähän kattoa mitä ja millä suuhunsa laittaa, muutakin kuin ravintoarvojen puolesta!

   Poista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)