maanantai 12. elokuuta 2013

Lisää ravinteita!


 Kävin sitten törsäilemässä luontaistuotekaupassa... Mukaan päätyi smoothien joukkoon laitettavia lisäravinteita ja sitten extempore myös tuollainen valmis suklainen smoothie seos.
Maca jauheen luvataan mm. antavan lisää energiaa ja piristävän, se vahvistaa immuunijärjestelmää ja siinä on B-vitamiineja ja runsaasti mineraaleja.

Lucuma sitten taas on Perulainen hedelmä, mistä tehtyä jauhetta käytetään antamaan makeutta. Ei se nyt kyllä niin kauhean makeaa ollut, mutta menettelee... Lisäksi siinä on todella paljon beetakaroteenia ja niitä B-vitamiineja. Jotain vaikutusta pitäisi olla ihon hyvinvointiin.. Noh tiedä sitten, mutta katsotaan.
D-vitamiinia tulee popsittua säännöllisen epäsäännöllisesti aina, kun muistaa. Kävin juuri verikokeilla tsekkaamassa onko D-vitamiinin varastoarvoni yhtään noussut, kun se on ollut niin surkea ja juuri ja juuri viitteissä. Suomalaiset kärsivät D-vitamiinin puutteesta lähes järjestään ja suositukset on surkean pienet. Suositus on muistaakseni max 20µg ja itse saisin popsia kymmenkertaista annosta kesälläkin, jotta arvot nousisivat. No mielenkiinnolla odotan, mitä ne verikokeen tulokset kertovat.

Koirienkaan hyvinvointia unohtamatta, mukaan päätyi heille myös D-vitamiinia ja Pimpulalle Molkosania. Reppanalla on vaivana toistuvat hiivatulehdukset tassuissa, mitkä ilmaantuvat aina näin sateiden ja kosteiden ilmojen saapuessa. Ohjelmassa olisi nyt Molkosania sisäisesti ja ulkoisesti, koska sen pitäisi ehkäistä hiivan syntyä tehokkaasti.
Ja sitten sitä rasvojen parhautta! Kylmäpuristettu luomu kookosöljy... Tätä ilman en ehkä pystyisi olemaan. Sitä kuluu aika tavalla, kun käytän sitä paistamisessa, ihon rasvaamisessa ja se toimii loistavasti myös deodorantin korvikkeena, jos ei ole mikään hikoilupäivä edessä.

D vitamiinin lisäksi yritän popsia seleeniä ja merilevä rouhetta päivittäin. Merilevä on melkoista super "ruokaa", mutta itselleni siinä on tärkeintä jodi, mikä auttaa kilpirauhasta puksuttamaan eteenpäin. Koska meillä ei syödä juurikaan mitään teollisesti valmistettua ja käytän puhdistamatonta merisuolaa tai ruususuolaa, niin jää tuo jozo suolan saanti aika vähille ja jodi pitää saada muualta. Seleeniä popsin, koska se mm. tukee vastustuskykyä ja  kilpirauhasen toimintaa. Seleeniä lisätään Suomessa apulantaan, mutta kun tulee käytettyä luomua ja on viljattomalla, niin sitä on pakko ottaa purkista. Parapähkinät on myös loistava seleenin lähde ja päivän tarve täyttyy kahdella pähkinällä.

Maidottomuutta on nyt sitten viikon verran takana ja ihan kivasti on mennyt. Thai-ruuat on ihan loistavia tässä puuhassa ja eilen syötiinkin paistettua kanaa ja kasviksia cashew pähkinöillä... Hiukan joutuu miettimään, mutta onneksi niitä tuttujakin ruokia on luonnostaan maidottomana, kuten esim. kaalikääryleet, erilaiset wokit, lihakeitot, lihapullat, murekkeet yms. Joten eiköhän tässä pärjäillä...

Popsitko sinä lisäravinteita tai mitä ajatuksia ne nyt ylipäätään herättää? Hyviä ruokavinkkejä otetaan myös vastaan :)


12 kommenttia:

  1. Mun tulee kyllä kanssa popsittua lisäravinteita. Ihan perus monivitamiinia yritän muistaa ainakin ottaa päivittäin. Itsekin saan varmaan ihan liian vähän D-vitamiinia ja nyt kun asiasta muistutit, niin täytyypä tehdä asialle jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kipinkapin kauppaan vaan :) Nyt kun on syksykin tulossa, niin ihan ehdoton lisä ostoslistalle. D-vitamiinin puute, kun edesauttaa autoimmuunisairauksien, syövän ja muistihäiriöiden syntyä.

      Poista
  2. Popsin! Mulla kun on näitä allergioita niin monenlaista, niin en saa kaikkia vitskuja ruuasta. Syön, aina kun muistan, herukansydän-tyrniä ja mustaherukansiemenöljyä. Joskus myö B-vitamiiniä ja löytyy minulta välillä monivitamiinikapseleitakin. Niitä syön talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitikin käydä tsekkaamassa heti tuo mustaherukkaöljy :) Ongelma nahkani ehkä vaatii laittamaan sen heti seuraavalle ostoslistalle...

      Poista
  3. Mä oon ihan ällikällä lyöty kaikista sun kookosöljyn käyttötavoista! Mulla purkki tönöttää liki käyttämättömänä. Kiitos vinkeistä :)
    Mä oon tosi skeptinen kaikkien lisien suhteen, siihen kyllä myös vaikuttaa sairaushistoriani ja se, että lääkitykseni kanssa kaikki oli kiellettyä. Käytän vain kalkkia ja D:tä, sekä kaliumia ja nämä kaikki on lääkäri mulle määrännyt. Kuvittelen saavana ruuasta kaiken muun ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän voi käyttää hiusten hoitoonkin :D Iholla se on kyllä ylivoimainen! Mulla on siinä joukossa hiukan merisuolaa ja karitevoita ja sen avulla pysyy psori parempana, kuin kortisonilla..

      Monipuolisesta ruuasta saakin pitkälti kaiken, mutta sitten, kun on jotain rajoitteita, niin niitä on vähän pakko paikkailla purkista. Mieluiten kyllä itsekin söisin ruokana sen tarvitsemani, kuten nyt esim tuo seleeni, mitä saa niin hyvin niistä pähkinöistäkin.

      Poista
  4. Olipa herkullisen näköinen ruoka-annos! Mielenkiintoista kuulla tuosta Molkosanista, meillä nimittäin Bemulla on hiivaa tassuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan lähipäivinä selviää miten tehoaa.. tuntuu ainakin nyt, ettei ole illan aikana yrittänyt nuolla niitä tassujaan. Tuli muuten juuri mieleen, että voisikohan hiivalla ja vähä happoisella elimistöllä olla joku yhteys... pimpulan pitää syödä c vitamiinia, että pissasta tulis happamampaa, kun siihen muodostuu muuten jotain kiteitä ja sitä myötä virtsakiviä.

      Poista
    2. Enpä ole kuullut tuollaisesta yhteydestä pissan happamuuden ja virtsakivien välillä. Mielenkiintoista!
      Kertoiletko sitten miten molkosan vaikutti?

      Poista
    3. Joo näin se oli, että pissa oli liian emäksistä ja siinä oli kiteitä. Pitemmän päälle se sitten aiheuttaa niitä kiviä. Siihen olis ollu joku erikoisruoka, mutta siinä oli viljaa, joten ei käynyt. Nyt me sitten ujutetaan niitä c-vitamiineja ja pimpula popsii raakaruokaa. Ensimmäinen molkosan annos meni hyvin alas :)

      Poista
  5. Vaikka syön yltiöterveellisesti tulee lisäravinteitakin popsittua. Magnesiumia sekä D- ja B12 -vitamiineja kaiken aikaa. Seleeniä olisi varmasti hyvä lisätä ruokavalioon. Vaikka syön PALJON marjoja ja hedelmiä talvisaikaan (kasvissyöjänä tulee tietysti popsittua paljon vihannekisiakin) niin otan myös monivitamiinia pimeimpään aikaan. Oletko lukenut Knut Flytlien kirjan Vitamiinit? Siinä on paljon hyvää tietoa vitamiineista ja hivenaineista sekä mielenkiintoinen teoria veriryhmän mukaisesta ruokavaliosta. Flytlie on lääkäri, joka on hoitanut potilaittensa vaivoja paljon ruokavaliolla ja vitamiini- hivenainehoidoilla. Nykyinen ruoka on niin prosessoitua, että siitä ovat perusravintoaineet heikentyneet, joten aika moni tarvitsee lisäravinteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se seleeni on kyllä yllättävän tärkeä hivenaine ja niin monessa mukana. Näitä on kyllä hyvä kerrata aina välillä ja selailinkin just tuota kirjaa kaupassa, mutta en vielä ostanut. Siihen veriryhmä ruokavalioon olenkin jonkin verran tutustunut, mutta tämä autoimmuuniruokavalio on jo sen verran rankka, ettei viitsi enää niistä vähistä alkaa blokkailemaan mitään pois... Mulla tuli juuri verikokeiden tulokset ja näyttää siltä, että pitää käydä hakemassa rautaa ja B12 vitamiinia, kun kummatkin oli laskeneet surkeisiin lukemiin.

      Poista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)