sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Projekti Prinsessalilja

Jaloalströmeria eli Inkalilja eli Prinsesalilja
 Mammat käyvät kyläilemässä aina näin heinäkuussa ja tuovat mukanaan kukan. Liljoja olen yleensä toivonut ja tänä kesänä vuorossa oli Prinsessalilja. Katsoin ensin, että takaluukusta kaivetaan Freesiaa, mutta se se ei ollut vaan minulle aivan vieras kukka. Eipä siinä sitten muuta, kuin mammojen lähdettyä tutustumaan tarkemmin kaunokaisen taustoihin. Ensimmäisenä Prinsessaliljaa googlettaessa silmiin pisti kuvat, joissa oli ihan valtavan runsas kukinta ja maininnat, että kukkii keväästä ensimmäisiin pakkasiin. Kukinnan perusta on kuihtuneiden nyppiminen, säännöllinen lannoitus, reilu kastelu ja riittävän suuri ruukku, jotta kasvilla on tilaa kasvaa ja tehdä uusia kukkivia versoja.
Nämä kaverit eivät olleet ihan täydessä terässä ja ensimmäisenä sai nyppiä kummastakin kymmeniä siemenkotia ja kuihtuneet kukat, sitten vettä ja ravinteita ja ei muuta kuin suojaruukkuun. Tämä kasvattaa ilmeisesti todella muhkean juurakon, mitä voi keväällä jakaa. Nyt jätin kukat omiin ruukkuihinsa mistä jo pursuaakin tuota juurakkoa melkoisesti ja ehkä ensiviikolla hommaan niille suuremmat ruukut. Mielenkiinnolla odottelen, josko toimenpiteet herättelisi Prinsessan uuteen loistoon.

Siemenkotia

siistityt prinsessat
Prinsessan juurakko talvetaan sisällä viileässä, lehdistön annetaan kuihtua ja se leikataan alas tai siistitään keväämmällä. Mietin nyt että pidänkö kuivaa juurakkoa tuolla takahuoneessa pelagonioiden tapaan (valoisa +15c) vai laitanko ruukut jääkaapin alalokeroon (pimeä +8-10c), no se selvinnee sitten joskus. Jos talvettaminen suinkin vaan onnistuu niin tästä saattaa tulla uusi suosikki kukkani ja ensi kesänä hankin muitakin värejä tai miksei jo syksyllä, jos silmiin sattuu hyviä alennuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)