perjantai 3. elokuuta 2012

Lentomurkkujen invaasio ja kasvihuone


Jostain syystä tänä kesänä kasvihuoneen kasvusäkit ovat kuhisseet pieniä mustia muurahaisia. Ajattelin ensin laittaa murkkubaareja, mutta luovuin koko jutusta luettuani myrkyn ohjeistukset. Muurahaiset ovat saaneet mellastaa säkeissä ja ainut taimista mikä voi selkeän huonosti on keltainen chilipaprika. Taimen kellastuneen olemuksen voi havaita tuosta kasvarin ulkopuolelta otetusta kuvasta. En sitten tiedä johtuuko huonovointisuus murkuista vai onko kurkku imenyt niin tehokkaasti kosteuden ja ravinteet säkistä. Säkit on kuitenkin mitoitettu kahdelle kurkun tai tomaatin taimelle, joten luulisi ravinteiden riittävän tällekin parivaljakolle. Tänään käydessäni kasvihuoneessa meinasi silmät pudota päästä, kun koko oikean puoleinen rännin reuna kuhisi miljoonasta siivekkäästä muurahaisesta. Murkkuja oli itseasiassa terassillakin ja vähän jokapuolella tuhatpäin. Mahtaakohan tässä olla kyseessä jokin uuden sukupolven valmistuminen vai mikä ihme?

Paprika


Chilipaprika
Kasvihuone voi paremmin kuin kertaakaan aikaisemmin tässä vaiheessa vuotta. Ansarijauhiasisista ei ole tietoakaan ja se on ehkä muurahaisten ansiota. Kirsikkatomaatti kantaa satoa niin paljon, kuin ehtii vaan syömään ja ensimmäiset Black Cherry tomaatitkin alkavat saamaan väriä. BC tomaatin taimet ovat edelleen kippuralehtiset, mutta ehkä hiukan paremman väriset, kuin ennen lisälannoitteen antamista. Tomaatit on nyt kasvaneet harjalle saakka ja latvottu jokapuolelta. jokapuolelta tarkoittaa sitä, että mulla pääsee aina kasvamaan niitä sivuhaaroja joistain yksittäisistä varkaista, mutta eipä se ole kyllä yhtään haitannut vaan päinvastoin. Kurkku on ollut aina vähän murheenkryyni, eikä odotukset olleet kovinkaan korkealla, mutta tulos on ennen näkemätön. Heinäkuussa oli viikon verran todella kylmiä öitä ja kaikki pienet alut siltä ajalta näivettyivät. Nyt kuitenkin alapuolelta tulee useista sivuhaaroista valtavia kurkkuja ja yläpuolelle puskee uutta kukkaa ja pikkukurkkuja. 

Balack Cherry
Kirsikkatomaatti seinämächilit ja kurkku
pikku kurkkua pukkaa
Latvotut tomaatit
2 kommenttia:

 1. Onpa komeaa satoa, melkein metrisiä kurkkujakin. Ja komea kirsikkatomskuseinä. Tuon kokoisella kasvihuoneella ruokkisi varmaan naapuritkin, heh.

  Minäkin napsaisin tomaateilta latvoja poikki, niillä oli vähän turhan kova vauhti päällä. Saavat keskittyä olemassaolevien kukkien ja raakileiden kypsytykseen, onhan sitä siinäkin tekemistä.

  Lentomurkkuja näkyi meilläkin tällä viikolla. Kuuklailin vähän ja löysin tällaisen jutun: http://yle.fi/uutiset/lentomuurahaisten_kokoontumisajoissa_on_kyse_treffailusta/5604122

  Kiintoisat kokoontumisajot!

  VastaaPoista
 2. Kiitos linkistä, todellakin mielenkiintoiset systeemit heillä! Nyt osaa jo paremmin kahden edellisen vuoden kokemuksella arvioida, koska ne tomaatit kannattaa latvoa, että ehtivät kaikki kypsyä eikä sato lopu kesken. Ja tosiaan varsinkin kurkkuja saa jakaa eteenpäin, kun ei ehdi millään itse kaikkea syömään.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)