maanantai 6. elokuuta 2012

Ovenpieli kauneimmillaan

 Etuoven rappusilla kasvavat Ruusuliisat ja Petunia amppeli kera Maahumalan ovat kyllä olleet kesän ehdotomat kukinta kuningattaret. Nyt alkoi vaan ahdistamaan lähestyvä syksy ja ajatus siitä, että nämä pitäisi viskata kompostiin. Ei siinä sitten muuta, kuin googlettamaan voiko Ruusuliisaa talvettaa. Monet väittivät siinä onnistuneen ja niin meinaan minäkin. Nyt täytyy vaan saada autotalli kuntoon ja rakentaa sinne jonkinlainen hylly näille kaikille kokeiluille. Autotallissa on ilmalämpöpumppu ja kovillakin pakkasilla lämpötila pysyy muutaman asteen plussan puolella, paitsi lattian tasossa. Sen vuoksi ruukut täytyy saada vähän ylemmäs.

Loput Orvokit saavat tehdä siemeniä ja koitan kylvää niitä sitten keväällä. Nämä isot valkoiset ovat olleet kyllä kiitollisia ja jaksaneet pysyä nätteinä laiskasta nyppimisestä huolimatta.

Petunian talvehtiminen onnistuisi ehkä vähän varmemmin, kuin Ruusuliisan, mutta meinaan kuopata tuon amppelin kukkalaariin, jotta maahumala jatkaisi eloaan tulevina kesinä. Tai sitten toinen vaihtoehto olisi napsaista pitkät rönsyt poikki ja kuopata ne multiin. Niin mulla on ainakin aikaisemmin lähtenyt Maahumalan pistokkaat pihalla kasvamaan.

Kesäkukkien säilömisessä talven yli taitaa olla muutama perussääntö. Parhaiten säilyy sellaiset millä versot puutuvat, kuten Pelargonia. Viileää pitää olla ja mitä viileämpää ja pimeämpää sen kuivempaa. ~ +4 ja pimeä ja ~ +15 ja valoisa olisi siis ne vaihtoehdot. Pelargoniat on aikaisemmin menneet mulla tuossa +15 asteessa, mutta nyt koitetaan kaikille tuota autotalli säilytystä. Eli ne onnettomat Pelargoniatkin saivat armahduksen ja keväällä leikkaan vaan kaikki matalaksi. ei tarvitse sitten säätää niiden sisällä kasvaneiden lehtien ja ulos totuttamisen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi lämmittää mieltä kovasti :)